maanantai 25. heinäkuuta 2016

20. HEINÄKUUTA


Moi Isä,

Kirjoitan Tuusniemeltä, Saaran mökiltä. Makaan saunarakennuksen sängyssä, jonka jaan Roosan kanssa. Roosa selailee Taidevandalismi-sivustoa (Facebook-sivu, josta klassisen kauniille kuvataiteelle annetaan lyhyellä tekstillä uusi konteksti. Ne on aika hauskoja, usko pois) ja näyttää parhaat palat mullekin. Isot ikkunat avautuvat Kallaveden suunnalle, jossa vielä muutama tunti sitten näkyi tämän kesän kaunein auringonlasku. Kello on 2 yöllä, ja takana on pitkä päivä. Siitä haluan sinulle kertoa.

Kun itse kömmin puoliksi heränneenä keittiöön, Saara ja Roosa laittoivat jo mokkapalapellillistä uuniin. Vähän jännitti, sillä tänään esityksiä oli edessä kaksi. Toinen Kosulassa, Luostaritien kyläkaupan pihalla, jossa jo edellisenä iltana esiinnyttiin, ja toinen Vehmersalmella, Syvähiekan kesäteatterilla. Kummatkin nykyisiä Kuopion kunnan liitännäisiä, joissa ollaan edellisinä päivinä käyty jakamassa hitokseen flaijereita, varmaan yhteensä noin 400. Mainostaminen taisi toimia, sillä ihmisiä todella tuli paikalle. (Erityismaininta: saatiin Kosulassa yleisössä istuneelta paikallisen kirpputorin omistajalta lahjaksi kasa t-paitoja.) Kyläkaupan omistaja Risto huusi viimeisinä sanoina perään, että ensi vuonna sitten uudestaan, ja eiköhän me tulla.

Sitten Vehmersalmi. Kaikilla taisi olla illan keikasta jo ennalta hyvä kutkutus. Tarjolla oli kahvia, Laitilan rio-kolaa, pullaa ja mokkapalaa, ja järven rannalla sijaitseva Syvähiekan kesäteatterin lava on lempeän kotoisa. Koska paikalle oli vaikea löytää, väsersimme viime hetkellä Aila elää!-tienviittoja, joita oli pystytettävä kilometrinkin päähän esityspaikasta. Viitoilla tai viitoitta, joka kerta yllätyn siitä, että ihmisiä niin sankoin joukoin saapuu yleisöksi. Jokaisena esitysiltana tulee vitsailtua pienten kylien yleisöryntäyksistä, mutta Vehmersalmi se vasta oli. Yhteensä porukkaa taisi olla yhtä paljon kuin ensi-illassa Helsingissä. Esitys meni paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Meni helvetin hyvin. Ihmeellinen onni ja rauha laskeutui näyttämöllä olemiseen. Oli ilo näytellä. Kotona grillattiin, loikoiltiin ja pelattiin Jungle Speediä ja Aliasta. Kiertueen pisin päivä ei ollutkaan katastrofi.

Isä, kirjoitan tästä nimenomaan sinulle, koska ilman sinua tämä päivä ei olisi sujunut yhtä hyvin.

Niin kuin sanoin, kiertueen pisin päivä ei ollut katastrofi. Se kävi kumminkin lähellä. Noin 1,5 tuntia ennen päivän ensimmäistä keikkaa auto hyytyi 10km päähän kyläkaupasta. Moottori hurisi kovaa vauhtia, mutta rakas Saabimme ei liikkunut muualle kuin alamäen mukana taaksepäin. Tuon kymmenen kilometrin lisäksi meillä oli tiedossa vielä 25km ajo takaisin Saaran mökille hakemaan illan esitykseen tarvittavia tavaroita ja sieltä 40km matka Syvähiekan kesäteatterille sekä samainen matka yöksi takaisin. No, lienee muutenkin selvä juttu, että kiertävää teatteria pienemmillä paikkakunnilla työstävä ryhmä tarvitsee auton.

Haluan pyytää anteeksi jokaista kertaa, kun olen otsa rytyssä naureskellut perheemme Autoliitto-jäsenyyttä (viimeksi ensi-illassa) ja vähän tuhissut, kun olet joka vuosi muistanut antaa myös minulle oman jäsenkorttini.

Kun moottori poksahti, oli jäsenkortti hetkessä esillä. Autoliiton odotusmusiikki soi puhelimesta taustalla kun lämmiteltiin ja lopulta Saaran isä Hende, joka oli onneksi joka tapauksessa tulossa katsomaan esitystä, noukki meidät ensimmäiselle keikkapaikalle. Kun sieltä oli aika jatkaa matkaa, oli Autoliiton uusi, kiiltävän punainen auto odottamassa tien varressa.

Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta kaikki hyvin Savossa, jossa Saab vaihtui ainakin muutamaksi päiväksi Seatiin.


Kiitos Isä, Hende ja Autoliitto

Minne


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti